Pasii esentiali pentru o relatie potrivita, durabila
Multe persoane sunt în căutarea partenerului potrivit. Își doresc relație de lungă durată. Totuși, în ciuda acestei dorințe arzătoare, ajung la același tip de relație, iar și iar. Desigur, factori sunt mulți, este un subiect amplu dezbătut și inepuizabil. Voi încerca, să schițez, în linii mari, ce pași sunt esențiali pentru a rupe acest lanț.
Da, stilul de viață al părinților/modelelor familiale și felul în care am fost tratați în copilărie, stau la baza alegerilor parteneriale. Trec peste teorii, deoarece ideea este de a atinge subiectul în mod util și concret și nu de a ține un curs. Fiecare are propriul univers, de aceea nu putem generaliza și menționa ce anume ne face să alegem nepotrivit. Astfel pentru fiecare sunt alte trăiri, reacții, momente, experiențe, care, prin combinații complexe, determină alegerea/atracția unui anumit tip de persoane. Acest rezultat este unic pentru fiecare. Și, deoarece munca, cu sine, este o îndeletnicire greoaie și necesită sprijin, avem posibilitatea de a apela la specialiști (psiholog, psihoterapeut ) pentru a primi ajutor în deslușirea propriilor conexiuni, procese, abordări, paterrnuri. Acesta este doar începutul.
În esență, este important să răspund concret, clar, sincer și detaliat la unele întrebări:
1. Cine sunt? Când știu cine sunt, ce caracteristici am, cum reacționez și ce simt în diverse situații, ce, cum și cât îmi place (activități diverse, mâncare, mângâieri, hobbyuri etc. ) reușesc să fiu în contact cu mine și chiar să îmbunătățesc relația cu sine. Știind clar și concret toate acestea, am deja o piesă importantă din puzzle.
2. Cu ce vin eu în relația de cuplu? Sunt situații în care persoanele se gândesc cum ar vrea să fie celălalt…sau poate nici măcar atât. Am auzit adesea persoane care spuneau că așteaptă să întâlnească persoana care „să-mi pună sângele în mișcare” sau „să -mi aducă tremur în corp de fiecare dată” sau „să mă facă să-mi pierd mințile” … Care este mesajul de fapt? „Aștept un stăpân” (Altcineva să producă schimbări în ființa mea ). De fapt, propria participare este esențială. Felul în care o fac rezonează cu ceea ce sunt, fac, simt ceilalți. Așteptând, fără implicare, aduce doar acțiuni asupra mea, care nu pot fi durabile. Nefiind participarea a două persoane, combinațiile care determină trăiri, sentimente sunt aproape imposibile sau limitate. Este ca și cum un om ar avea un obiect…să fim serioși…ce relație de cuplu pot avea cu un obiect?
3. Cum este relația de cuplu ideală pentru mine? Un alt pas de mare importanță este să mă pot vedea în relația de cuplu, să vizualizez cum este aceasta…ce bucurii trăiesc aici și mai ales ce mă bucură? Ce și cum simt? Cum vreau să mă privească, cum îi răspund? Ce activități au loc pentru a fi satisfăcut? Cum mâncăm, cum dormim și multe altele…cât mai detaliat.
4. Ceea ce aduc eu în relație se potrivește cu ceea ce este necesar pentru relația ideală mie? Și, dacă am aflat cu ce resurse vin eu acum…apoi ce fac eu (cu ce aș veni ) în relația ideală, ia să arunc o privire și asupra potrivirii dintre cele două…dacă nu se potrivesc, mă aflu în fața unei decizii. Este important să aflu ce mă avantajează. Rămân așa sau pornesc pe drumul transformării personale pentru ca astfel să atrag alt tip de persoane, să relaționez diferit, pozitiv, în favoarea mea și a relației?
5. Ce persoană mi se potrivește? Așadar, acesta este ultimul pas, deși de cele mai multe ori sărim peste ceilalți. Este important să am o relație armonioasă mai întâi cu sinele. Este condiția pentru a putea relaționa optim cu ceilalți, dar mai ales cu alesul. Acum, lucrurile sunt simplificate, dar încă este important să înțelegem că o cunoaștere cât mai bună a potențialului partener ne ajută să ne îndreptăm spre relația optimă propriei persoane. Succes tuturor acelora care sunt în căutarea sinelui și a partenerului!
Felicitări celor care se bucură deja de relații armonioase!